Projecten

De projecten op deze pagina zijn projecten waar leden van Stichting Tussentuin een actieve rol in spelen of hebben gespeeld. De projecten gaan over tussentuinen: collectieve groene ruimte tussen bebouwing. In deze projecten brengen we de opgedane kennis  in de praktijk.

afmeting projectplaatjes

Klimaatadaptieve Portiektuin
Agniesebuurt, Rotterdam

Het begon met een gesprek met de bewoners van een portiek in woningbouwblok van Havensteder. Het binnenterrein mocht wel groener én moest ook klimaatadaptief worden. In deze tuin wordt het regenwater vanaf het dak opgevangen in de tuin en via een wadi afgevoerd naar het riool.

Lees meer

inderoos

In De Roos
Bloemhof, Rotterdam

Dit binnenterrein was jarenlang een leeg grasveld met een schommel en een wipkip. In overleg met de bewoners en in opdracht van Woonstad heeft Tussentuin hier een natuurlijk speelterrein gecreëerd met onder andere een wilgentunnel, een boomstambank en een klauterboomstam.

Lees meer

sparta

Sparta stadion
Spangen, Rotterdam

Een studie naar het inpassen van ondergrondse waterberging rondom het Sparta stadion en in de grote stucturen van Spangen. In opdracht van WaterSensitive Rotterdam ging Tussentuin met deze opgave aan de slag en creëerde een groen-blauw netwerk van het Dakpark tot de Delfthavense Schie.

Lees meer

 

 

staringtuin

Staringtuin
Spangen, Rotterdam

De Staringtuin in Spangen is een collectieve binnentuin in woningbouwblok van Woonstad. Joost van Dijk en Marieke de Keijzer hebben vanuit Stichting Tussentuin in 2014 samen met de bewoners en met Buurtlab een ontwerp gemaakt voor de tuin.

Lees meer

Wolbert Tussentuinx

Tussentuin
Gaffelstraat, Rotterdam

Een project van Wolbert Van Dijk. Tussentuin brengt bewoners bij elkaar. Door de sloop van Gaffelstraat 70-88 ontstaat tussen straten en bestaande huizen een tijdelijke open ruimte in de wijk het Oude Westen In Rotterdam. In deze tussentijd mogen bewoners gebruik maken van dit stukje grond.

Lees meer

Onze Tuin
Provenierswijk, Rotterdam

In de Provenierswijk in Rotterdam is drie jaar geleden begonnen met het idee een verwaarloosd binnenterrein te transformeren. De vraag kwam vanuit woningbouwvereniging Havensteder. Tanja Lina en Barbara Janßen waren als architect betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van deze tuin. Gedurende een aantal jaren is er intensief overleg geweest met bewoners.

Lees meer

 

Tuin Katendrecht
Rotterdam

Project van Marieke de Keijzer en Peter Kremer. De bewoners van de kluswoningen aan de Rechthuislaan en de Brede Hilledijk hebben een gemeenschappelijke tuin in eigendom. Toen het geklus aan de woningen tegen het einde liep, wilde de bewoners met de gemeenschappelijke tuin aan de slag. Het moest een natuurlijke tuin worden.

Lees meer

Wolbert Geveltuin XXL 4

Geveltuinen XXL
Bloemkwekersstraat, Rotterdam

Project van Wolbert van Dijk. Kunnen we in de Bloemkwekersstraat tuinen introduceren? De naam Bloemkwekersstraat (de enige in Nederland!) roep immers een beeld van tuinen op met bijzondere struiken, planten en bloemen. Het project heet Geveltuinen XXL. Dat is niet voor niks. De openbare ruimte is ingeruild voor tuinen van drie meter diep.

Lees meer