Tussentuin Gaffelstraat, Rotterdam

Project van Wolbert van Dijk. Tussentuin brengt bewoners bij elkaar.
Door de sloop van Gaffelstraat 70-88 ontstaat tussen straten en bestaande huizen een tijdelijke open ruimte in de wijk het Oude Westen in Rotterdam.
In deze tussentijd mogen bewoners gebruik maken van dit stukje grond. Het ontwerp van de tuin vertelt het verhaal van de woningen die er gestaan hebben en de diverse kleurrijke geschiedenissen van de mensen die er gewoond hebben. Ieder huis wordt een plantenvak dat als bloementuin en als moestuin kan worden ingevuld. Verschillend van kleur, beeld en sfeer en toch een verband. De tuin is een kijk-, verblijf-, hobby- en muziektuin met plek voor banken, een lange eettafel en een muziektent voor middagconcerten met accoustische muziek, het Entertuinment. Hierdoor is het een belangrijk onderdeel van de buurt geworden en heeft het de bewoners dichter bij elkaar gebracht.

De structuur van de tuin is eenvoudig en bestaat uit graspaden, één breed middenpad die alle plantenvakken verbindt en een houtwal. Binnen deze structuur heeft iedere bewoner een eigen plantenvak gekregen en is daarvoor verantwoordelijk. De houtwal bestaat uit een assortiment van inheemse struiken en bomen, zoals Amelanchier lamarckii, Crataegus laevigata ‘Paul’s Secret’, Populus alba en Populus tremula. Hierdoor ontstaat een zorgvuldig op elkaar afgestemd geheel met een uitbundige bloei en herfsttinten. De collectieve tuin wordt gescheiden van de openbare ruimte door een begroeid hek van Wisteria Sinensis ‘Alba’ en Clematia armandii.

 

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
wolbert-tussentuin-2
wolbert-tussentuin-3
wolbert-tussentuin-4
wolbert-tussentuin-5
wolbert-tussentuin